Hur bygger jag?
Om man är intresserad av att få sin egen specialiserade drömgitarr så gäller det ju att gitarrbyggaren kan förverkliga den drömmen. Här nedan kan du läsa lite om hur jag resonerar kring de olika processer som gitarrbyggandet innefattar. 


Träslag

Varje gitarr börjar med trä. Det är trä som låter strängens vibrationer klinga på det sätt som sedan återges via mikrofoner och förstärkare. Varje del av gitarren får olika egenskaper beroende på vilket träslag som används.
Jag bygger i traditionella träslag. För kroppar tycker jag personligen att mahogny eller swampash ger bästa resultat. Swamp Ash är känt för att bidra med en fantastisk "twang" medans mahognyn har det där runda, varma "Les Paul-ljudet". Söker du en något mer neutral ton kan annars Al vara ett bra val. Mina favoritmaterial för hals är lönn eller lönn-/mahognylaminat. Lönn ger en snabb respons och en klar , öppen ton. Ett par laminat av mahogny mellan lönn ger ett varmare rundare ljud som kan ta bort lite av det "vassa" som en del musiker upplever med lönnhalsar. Jag experimenterar annars gärna med alternativa träslag. Jag har, t ex gjort flera gitarrer med ek-halsar, men även en 5-strängad bas med chambrad kropp i bok och hals i lönn-/eklaminat. För greppbrädor är det Rosewood eller Ebenholz som gäller, eftersom jag inte bygger One-piece-halsar.


 
   
 


  Konstruktion
Jag är en varm förespråkare för laminerade halsar då det ger oslagbar stadga, motstånd mot skevhet, bättre svar och färre döda punkter. Grafit som extra förstärkning förekommer, framför allt i bashalsarna. Jag skruvar gärna halsarna med en egen variant på halsficka som mest påminner om hur man gör en limmad hals, men limmar även halsarna om det är kundönskemål. Använder ALLTID gängade stålbussningar och rostfria maskinskruvar till skruvade halsar. Halsarna skruvas med med Torx-nyckel för en oslagbar hoppsättning. Med min infästning kan man skruva två plankor i varandra, helt utan halsficka, och det är omöjligt att få infästningen att skifta/vrida sig. Jag limmar helst ett separat huvud på halsen i 15 graders vinkel, eftersom detta ger en oerhört stabil huvudinfästning när greppbrädan låser skarven. Det ger dessutom raka träfibrer i huvudet. Alltså Inga avslagna huvuden a la Gibson. Kroppar bygger jag i vilken variant som helst, från standardlösningar, med eller utan lönntopp till kroppar med tonkammare.

 
   
  Kroppsform
Ja, vi pratar custom, helt och hållet, så det kan bli vad som helst. För gitarr och bas så har jag en egen design, North Star, på kropp och huvud som jag gärna använder. Annars bygger jag även en LP-junior / PRS-variant, Morning Star, som är mycket lyckad. Jag välver gärna toppen, s.k. contouring, med eller utan vackert mönstrat toppträ. Men som sagt; Det är helt upp till dig att förverkliga dina idéer om hur gitarren ska se ut.

 

 
   
 

 


Lack
Den lack jag använder är en speciellt framtagen vattenbaserade musikinstrumentlack, även om oljefinish med TungOil på halsar förekommer. Jag använder ingen lösningsmedelsbaserad cellulosalack eftersom det är så ont om jordklot… Detta är en av de få detaljer som inte är förhandlingsbara.

Däremot kan lacken vara helt genomskinlig,halvgenomskinlig helt ogenomskinlig eller sunburst. Jag har även en hel del erfarenhet av bets/lack-finnish, där först ett (oftast) vackert mönstrat trä färgas in i en eller flera omgångar för att sedan lackeras.

 
 

 
 


Mekanik
Kunden bestämmer själv vilken mekanik (stämskruvar och stall) som ska användas. Däremot har jag under årens lopp skaffat mig en del personliga favoriter. Jag anser att kombinerat stall/stänghållare (LP-junior) eller strängfäste genom kroppen (Tele) är överlägsna lösningar för bra sustain och kärnfull ton. Shaller eller Gotoh gör högkvalitativa stämskruvar till vettiga priser och har därför blivit mitt förstahandsförslag. Alla standardvarianter av stall kan monteras med ett undantag: Jag monterar aldrig Floyd Rose.

Jag använder alltid dubbeljusterande trussrods för full kontroll

 

 
 

 
  

Elektronik
Jag monterar kundens val av mikrofoner, även omj ag helst lindar egna mickar för den totala custom-gitarren. Mina egna mikrofoner kan fås i alla standardutförande, men även mer experimentella varianter. Detta kan inkludera mer ”udda” lösningar som s.k. T-90 och S-90 mickar. Dessa bygger på P-90s konstruktion, men har anpassats för att passa i Tele- respektive Stratocasters. Ljudet blir naturligtvis en mix mellan dessa bägge ljudmässiga arketyper, och ett utmärkt sätt att ge en Tele punschen från en hästspark. Läs mer om mina pickuper här>>

 
   
 

Mensurer
Jag använde huvudsakligen 25" mensur för gitarrer, eftersom jag tycker att det är ett suveränt mellanting mellan Fender och Gibson.

För basar har jag hittills byggt med 34" eftersom kortare halsar låter stumma, och längre...tja har helt enkelt inte blivit av. Men åter igen: custom, så det är helt upp till kunden.